Cara Padam Akaun MySejahtera Lama & Kemaskini

Untuk artikel kali ini kami akan kongsikan cara untuk delete atau padamkan akaun mysejahtera anda sendiri. Kenapa anda perlu delete ataupun padakan akaun mysejahtera anda?

Antara faktor yang menyebabkan anda perlu delete akaun iaitu:

  1. Anda tak boleh sign in akaun mysejahtera anda, sama juga bila anda terlupa password dan id pengguna
  2. Sebab yang kedua anda salah daftar nama ataupun IC
  3. Anda terdaftar diri anda sebagai dependent dalam mysejahtera anda sendiri
Cara Delete Akaun MySejahtera Diri Sendiri
Cara Delete Akaun MySejahtera Diri Sendiri

Cara Delete Akaun MySejahtera Diri Sendiri

So, kepada anda yang mempunyai masalah-masalah macam ini, anda boleh follow step yang akan kami tunjukkan dalam artikel ini. Oke, so kita kebahagian tutorial

  1. Untuk permulaan, anda buka aplikasi mysejahtera anda. Bagi mereka yang terlupa detail untuk sign in sama ada password ataupun nombor telefon, anda boleh klik pada need help? Dia akan automatik bawa anda ke portal helpdesk
    Cara Delete Akaun MySejahtera Diri Sendiri via Application
  2. Tapi bagi mereka yang ingat ID pengguna dan juga ingat password seterusnya anda klik Login
    Cara Delete Akaun MySejahtera Diri Sendiri via Apps
  3. Pada paparan utama ini anda klik pada bahagian helpdesk. So sama, anda akan dibawa ke portal heldesk
  4. Pada portal ini seperti biasa anda pilih bahasa. Lepas tu anda klik Mula
    Cara Delete Akaun MySejahtera Diri Sendiri via Apps Online
  5. Dekat sini dah banyak pilihan kan, apa yang perlu anda pilih adalah pada bahagian, saya ingin mengemaskini nama, nombor kad pengenalan/pasport, id pengguna atau memadam akaun saya. Bila anda klik bahagian c, dia automatik keluar paparan macam ni
    Cara Delete Akaun MySejahtera Diri Sendiri via Application Online
  6. Dan dekat sini anda perlu klik pada bahagian G iaitu saya ingin memadamkan akaun saya. Bila anda klik bahagian G, dia akan keluar macam ni
    Cara Delete Akaun MySejahtera Diri Sendiri via Online Application
  7. Dan dekat sini dia dah pun bagi tahu bahawa proses ini mengambil masa 48 jam sehingga 72 jam, dan anda boleh mmebuat pendaftaran baru selepas anda mendapat email pengesahan
  8. Maksudnya dia akan beritahu proses ini mengambil masa yang lama. Jadi anda kena bersabarlah, so next apa yang anda perlu buat. Anda masukkan ID pengguna anda, lepas dah siap anda tekan Hantar
    Cara Delete Akaun MySejahtera Diri Sendiri guna Application Online
  9. Dan dipaparan seterusnya anda kena isi butiran yang diminta. Anda isi ID pengguna anda sama ada nombor telefon, ataupun alamat email
  10. Lepas tu anda perlu masukkan alamat e-mel yang boleh dihubungi. Sila pastikan alamat email yang anda masukkan ini aktif. Dan bila dah siap anda klik Hantar
    Cara Delete Akaun MySejahtera Diri Sendiri guna Application
  11. So, bila dah keluar macam ni artinya anda dah pun selesai step yang pertama. Untuk step yang kedua sila semak email yang anda masukkan tadi
    Cara Delete Akaun MySejahtera Diri Sendiri guna Apps Online
  12. Pastikan anda menerima dua email daripada helpdesk, yang mana email yang pertama adalah macam ni. Dan email yang kedua pula, macam ni
    Cara Delete Akaun MySejahtera Diri Sendiri guna Internet Apps
  13. Email yang kedua ini adalah pengesahan bahwasannya akaun mysejahtera anda telah pun dipadamkan dalam sistem mysejahtera. So bila anda buka aplikasi mysejahtera anda
    Cara Delete Akaun MySejahtera Diri Sendiri gunakan Internet Apps
  14. Oke macam kami dia menjadi macam ni, sebab kami tak log out lagi. So kami log out dulu
  15. Bila kami coba sign in balik nanti keluar macam ni dah, invalid user id or password
    Cara Delete Akaun MySejahtera Diri Sendiri gunakan Apps Online
  16. Dekat sini dah membuktikan bahwasannya akaun mysejahtera anda dah dipadamkan dari sistem mysejahtera. Sekarang anda dah boleh membuat pendaftaran akaun baharu

Baca juga, cara padam akaun tanggungan MySejahtera.

Soalan Lazim

1. Kalau dah padam akaun mysejahtera lama dan buat akaun baru, adakah data tanggungan still ada dalam akaun baharu nanti, terutama tanggungan yang dah lengkap dos?

Ada, sebaliknya anda delete dulu data dependent sebelum anda padam akaun mysejahtera anda ya, lepas dah padam dan buat pendaftaran baru anda tambah balik dependent anda.

2. Macam mana nak delete account lama dekat telefon lama dan nak log in baru dekat telefon baru dengan menggunakan maklumat yang sama seperti emel, ID mysejahtera dan nama sebab saya risau tentang vaksinasi dah lengkap 2 dos.

Anda tak perlu delete pun, just logout ataupun sign out lepas tu login semula di telefon baru ya.

3. Saya dah mendapat 2 email dari pada helpdesk, langkah selanjutnya apakah app MySejahterasaya kena uninstall dulu dan kemudian download app MySejahtera baru?

Anda tak perlu unistall pun, boleh terus logout dan daftar yg baru ya.