Cara Reset Password dan Username Bank Islam Online

Pada masa ini, menjalankan aktiviti perbankan dah sangat canggih dan menjimatkan masa. Anda tidak perlu lagi membuat transaksi di luar rumah. Anda boleh membuat transaksi di mana-mana dan pada bila-bila masa.

Di era teknologi dan dunia digital, banyak bank sudah menggunakan internet banking dan mobile banking seperti Bank Islam. Lalu bagaimana cara mengatasi lupa username dan password Bank Islam jika terlupa?

Dibawah ini kami kongsikan step cara reset password dan username Bank Islam online.
Cara Reset Password dan Username Bank Islam

Cara Reset Password dan Username Bank Islam

Jadi kepada Anda yang lupa password dan username bank islam online, Anda sebenernya membaca artikel yang betul.

  1. Bagi mereka yang terlupa username dan juga password, pertama sekali buka laman website rasmi https://www.bankislam.biz kemudian Anda perlu klik pada Forgot User ID/Password.
    Cara Reset Password dan Username Bank Islam Online
  2. Lepas tu anda perlu masukkan no kad atm ataupun nombor kad debit bank islam anda.
  3. Dia ada 16 digit number, so anda masukkan nombor kad debit bank islam anda.
  4. Dan bila dah siap anda perlu masukkan pula nombor pin kad ATM anda dan anda klik Continue.
    Cara Reset Password dan Username Bank Islam Online Portal
  5. Lepas tu anda perlu klik pada Request i-Access Code. Dan nombor i-Access Code ni akan dihantar ke sms anda dan anda masukkan lah nombor tu dan anda klik Continue.
    Cara Reset Password dan Username Bank Islam Online Website
  6. Lepas tu dekat sini akan dipaparkan User ID anda. Sekiranya anda ingat Password, dan Terlupa Username. Anda boleh klik Login.
  7. Tapi sekiranya anda Terlupa Password, anda perlu klik dekat bahagian Reset Password.
    Cara Reset Password dan Username Bank Islam Portal Website
  8. Seterusnya anda perlu Cipta Password Baharu.
  9. Pastikan Password yang baru tu mempunyai Huruf Besar, Kecil, Simbol, dan Nombor.
  10. Lepas tu bila anda dah siap, anda perlu salin balik Password yang anda buat tadi, pada bahagian Confim Password. Lepas tu anda klik Submit
    Cara Reset Password dan Username Bank Islam Internet Website
  11. Dan dekat sini anda perlu klik Confirm.
    Cara Reset Password dan Username Bank Islam Portal Internet
  12. Lepas tu anda telah berjaya Reset Password Bank Islam anda.
    Cara Reset Password dan Username Bank Islam Internet Portal
  13. Selesai.

Sekarang Anda cuba login Bank Islam online banking untuk pastikan kalau Anda dah boleh log masuk.

Lupa Username Bank Islam Online

Ok, Seterusnya bagi mereka yang nak Reset ID Pengguna. Maksudnya anda nak tukar id pengguna baharu, apa yang anda perlu buat adalah anda perlu Call Customer Service Bank Islam. Anda bagi tahu pada staff tersebut bahwa anda nak reset id pengguna bank islam Anda. Nanti staff tersebut akan tanya beberapa soalan untuk tujuan keselamatan.

Lepas tu dalam masa 10 minit, anda punya akaun tak aktif. Lalu anda perlu membuat pendaftaran baru sebagai pengguna Bank Islam Biz.

Dekat situ anda boleh set lah id pengguna yang baharu. Masukkan id pengguna, yang anda nak guna.

Soalan Lazim

1. Dia tulis we unable to proceed your card, so bagaimana? perlu call customer service kah?

Seeloknya anda call ye, kami pun kurang pasti kenapa.

2. Saya sampai ke step 3 dah tak boleh, Cuba masukkan huruf besar ,kecil, nombor dan symbol masih tak boleh, kenapa ye?

Coba anda try letak nombor, huruf besar, kecil dan simbol.

3. Saya nak tanya, saya dah dapat SMS success yang internet banking tu, tapi bila nak masuk dekat app bank islam tak boleh, kenapa ya?

Rasanya sistem bank islam ada masalah tu, coba anda login dekat website dulu ya, kalau ok baru anda login dekat apps.