Cara Transfer Public Bank Ke Bank Lain DuitNow

Perkongsian kami kali ini adalah cara transfer duit daripada akaun public bank ke bank lain secara online melalui Pbebank dan yang paling penting cara ini adalah cara yang automatik duit akan masuk ke akaun penerima.

Sebabnya anda akan menggunakan pemindahan segera ataupun instant transfer. So semak caranya di bahagian tutorial.

Cara Transfer Public Bank Ke Bank Lain Online
Cara Transfer Public Bank Ke Bank Lain Online

Cara Transfer Public Bank Ke Bank Lain Online

Sila gunakan komputer atau HP Anda untuk transfer duit Public Bank online. Sekiranya Anda belum mempunyai akaun Public Bank online banking, sila baca step cara daftar Public Bank online.

  1. Oke, pertama sekali anda perlu ke google browser dan anda taip pbebank.com.my lalu anda tekan enter
  2. So, anda klik pada Public Bank Berhad
    Cara Transfer Public Bank Ke Bank Lain Online Website
  3. Di paparan utama ni anda klik pada ikon kunci
  4. Kemudian anda klik pada PBe
    Cara Transfer Public Bank Ke Bank Lain Online Portal
  5. Masukkan User ID
    Cara Transfer Public Bank Ke Bank Lain Online Portal Website
  6. Sila pastikan fasa keselamatan anda adalah betul, bila dah betul anda pilih Yes
    Cara Transfer Public Bank Ke Bank Lain Online Website Portal
  7. Dan anda masukkan Password anda
  8. Lepas tu anda klik Login
    Cara Transfer Public Bank Ke Bank Lain via Banking Online
  9. Oke, dekat paparan utama ini untuk kita membuat pemindahan uang Anda perlu klik dekat bahagian Fund Transfer
    Cara Transfer Public Bank Ke Bank Lain via Banking Website
  10. So, dia akan keluar paparan macam contoh berikut. Dan seterusnya untuk anda pindahkan uang ke bank lain, anda klik dekat bahagian Other Bank Account
    Cara Transfer Public Bank Ke Bank Lain via Banking Website Portal
  11. Untuk pemindahan segera ataupun instant transfer, anda akan gunakan DuitNow transfer. So, klik pada Duitnow Transfer
  12. Dan lepas tu dia akan ada dua pilihan, to Favourite Account dan To Other Account, kami akan pilih to other account sebab kami belum lagi set kan favourite akaun kami
  13. Bagi yang sudah set kan favourite akaun, anda boleh klik pada To Favourite Account, tapi yang belum set kan favourite akaun, anda perlu klik pada To Other Account
    Cara Transfer Public Bank Ke Bank Lain via Banking Website Online
  14. Seterusnya anda perlu pastikan nombor akaun yang dipaparkan adalah milik anda
  15. Lepas tu di bahagian Beneficiary Bank ni sila pilih bank penerima
  16. Kami akan pindahkan wang ke akaun CIMB
  17. Lalu anda pilihlah mana-mana bank yang anda tuju, kami nak pilih CIMB lalu pilih pada CIMB Bank Berhad
  18. Lepas tu anda masukkan pula nombor akaun penerima, bila dah siap anda pilih jenis akaun penerima. Ada savings/current account, credit card, loan account.
  19. Akaun penerima kami ini guna akaun semasa, lalu kami pilih pada savings/current account
    Cara Transfer Public Bank Ke Bank Lain via Banking Portal
  20. Kemudian anda masukkan rujukan untuk penerima, pada bahagian ini anda bebas untuk taip apa sahaja. Seperti kami contohnya taip modal topup
  21. Untuk other payment details anda boleh abaikan sahaja.
  22. Anda boleh terus masukkan wang yang anda nak transfer dekat bahagian amount
    Cara Transfer Public Bank Ke Bank Lain via Banking Online Website
  23. Dan untuk bahagian optional field ini anda boleh abaikan sahaja tapi kalo anda nak isi pun tak ada masalah
  24. Bila dah siap semua anda boleh klik pada kotak terma dan syarat. Sila Anda klik Accept
    Cara Transfer Public Bank Ke Bank Lain via Online Website
  25. Lalu dipaparan seterusnya sila semak maklumat yang anda isi tadi. Pastikan semuanya dah batul barulah anda klik pada bahagian Request PAC Now
    Cara Transfer Public Bank Ke Bank Lain via Internet Website
  26. Nombor PAC akan dihantar ke SMS anda, so anda semak SMS anda
    Cara Transfer Public Bank Ke Bank Lain via Website Online
  27. Masukkan Nombor PAC
    Cara Transfer Public Bank Ke Bank Lain via Online Portal
  28. Lepas tu bila dah siap anda skrol sampe bawah kemudian anda klik pada Confirm
    Cara Transfer Public Bank Ke Bank Lain via Internet Portal
  29. Anda pun sudah berjaya buat pemindahan wang dari akaun Public bank ke akaun bank lain secara online. Tapi sebelum itu, sila pastikan transaksi tersebut has been accepted
    Cara Transfer Public Bank Ke Bank Lain guna Website Online
  30. Walaupun has been accepted tapi duit pun telah berjaya dipindahkan ke akaun bank penerima. Anda boleh print maklumat pemindahan duit dari akaun Public Bank ke akaun bank lain, anda boleh tekan pada Print
    Cara Transfer Public Bank Ke Bank Lain guna Website Portal

Kami rasa itu sahaja perkongsian kali ini semoga membantu.

Soalan Lazim

1. Kalau nak instant transfer amaun melebihi Rm60,000 ke akaun bank berlainan boleh ke clear dalam masa satu hari ?

Kami rasa elok anda ke kaunter ya

2. Saya baru buat acc public bank, tapi kenapa tak dapat online banking?

Kami rasa sebab sistem dia agak slow sikit, saya pun banyak kali try baru dapat tu pun buat diluar waktu puncak saya buat pukul 7 pagi, anda cuba daftar waktu-waktu macam tu ya

3. Macam mana nak transfer duit dari public acc ke public acc ? tak da option dalam beneficiary bank pun

Anda kena guna transfer to 3rd party ya

4. Mengapa punya saya tak dapat no PAC bila saya nak transfer ke akaun lain, tapi kalau sesama pbe boleh dapat, mengapa?

Kami nasihatkan Anda untuk transfer menggunakan laman web, sekiranya cara tersebut tidak berjaya. Sila call customer service PBE untuk mendapatkan bantuan.